Ma 2020. szeptember 30., szerda, Jeromos napja van. A Nap ma Váncsodon 6:30-kor kelt fel és 18:15-kor nyugodni tért. Mai születésnaposaink: Gyüre Nándor, Mezei Mercédesz és Ötvös Róbert Bertalan.

Hírek | Váncsod.huértesítés

2019.12.05, 09:44

Felhívás!

 

A lakásfenntartási támogatások, települési gyógyszertámogatások,  házipénztári kifizetése

2019. december 5-én (csütörtök)

11.00.-12.00 óra között történik a Váncsod Községi Önkormányzat házipénztárából

(4119 Váncsod, Kossuht u. 42 sz.).


Ügyfélfogadás szünetel

2019.12.03, 10:21

ÉRTESÍTJÜK A TISZTELT LAKOSSÁGOT, HOGY

2019. NOVEMBER 4-ÉN, SZERDÁN

AZ ÖNKORMÁNYZATNÁL AZ

ÜGYFÉLFOGADÁS SZÜNETEL.

MEGÉRTÉSÜKET KÖSZÖNJÜK!

 

                                                                                               Váncsod Községi Önkormányzat


tájékoztatás

2019.11.26, 08:18

Házhoz menő elkülönített hulladékgyűjtés

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosokat, hogy  a papír, fém és műanyag hulladékokat a házhoz menő elkülönített hulladékgyűjtési rendszerben valósítjuk meg a település helyi rendelete alapján. Az elkülönített gyűjtés ideje: minden hónap 4. kedd.

A zsákos begyűjtési rendszert felváltja a sárga fedeles edény,a korábbi gyakorlatnak megfelelően elhelyezhető hulladékok köre nem változik:

MŰANYAG ÉS TÁRSÍTOTT HULLADÉKOK

·         ásványvizes, üdítős palackok (PET palack lapítva), ivójoghurtos palackok

·         műanyag zacskók, reklámtáskák, fóliák

·         PP és HDPE jelzésű kozmetikai és tisztítószeres flakonok

·         tejes, gyümölcsleves dobozok (TetraPack)

PAPÍR

·         újságpapír

·         kartondobozok összehajtva

·         tiszta csomagoló papírok

·         irodai papírhulladék, telefonkönyv

 

·         szórólapok, reklám kiadványok

FÉM

·         alumínium italos dobozok

·         alufólia

·         fém konzervdobozok

·         fém zárókupakok.

A hulladékkezeklési díj nem változott! A sárga fedelű edényzetért fizetni nem kell!

 

 

A bővebb tájékoztatás elérhető a http://www.dhkkft.hu/telepules/vancsod  honlapon. "

 


Pályázati felhívás óvodapedagógusi munkakör betöltésére

2019.11.25, 13:38

Váncsodi Mesevilág Óvoda

                       

a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján

pályázatot hirdet

Váncsodi Mesevilág Óvoda

óvodapedagógus

munkakör betöltésére.

 


TÁJÉKOZTATÁS

2019.11.20, 10:29


Tájékoztató

2019.10.31, 07:53

TÁJÉKOZTATÁS

 

 

2019. október 31-én a TISZÁNTÚLI TAKARÉK Takarékszövetkezet beolvad a Takarékbank Zrt-be.

(A fent jelzett egyesülés nem jár a bankszámlaszámok megváltozásával.)

 

Felhívjuk az önkormányzat által foglalkoztatottak, munkavállalók, köztisztviselők figyelmét arra, hogy az egyesülés miatti informatikai teendők elvégzése érdekében 2019. november 4. és 5. napján bankszünnapot fog tartani az Takarékbank Zrt.

 

A terv szerinti októberi illetmények átutalására leghamarabb  2019. november 06. napján kerülhet sor az önkormányzat által foglalkoztatottak, munkavállalók, köztisztviselők részére, akik az illetményük terhére legkorábban 2019. november 06. napján tudnak bármilyen bankműveletet végezni.

 

Megértésüket köszönjük!


TÁJÉKOZTATÁS

2019.10.28, 10:08

15 éve önkéntesen

 

2004. november 3-án egy 136 éve vágott centi végső darabját vágták le az akkor – és mindezidáig utolsóként – leszerelő sorkatonák hazánkban. Az 1868-ban bevezetett általános hadkötelezettséget felváltotta az önkéntes alapon történő szolgálatvállalás, a sorállományt a szerződéses katonák, a tömeghadsereget a professzionális haderő. A mai magyar haderőben szolgálók kizárólag toborzás útján kerülnek be a seregbe, amiért a megyei toborzóirodák felelősek országszerte. Debrecenben a Péterfia utcán lévő toborzó irodában évente közel 2000 fő fordul meg, ami azt jelzi, van érdeklődés a katonai szolgálat iránt. Erről beszélgettünk Nagy Zoltán alezredessel, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnokával.

 

- Alezredes úr, ön szolgált a kötelező sorkatonai szolgálat idején is, illetve testközelből élte át a 15 évvel ezelőtti időszakot egyaránt. Mekkora változást jelentett a honvédségnek az önkéntességre való átállás?

 

- Mivel ez az átalakulás nem egyik pillanatról a másikra történt meg, a folyamat – ha szabad így fogalmaznom – zökkenőmentesen zajlott le. Az 1950-es években kb. 200.000 fős sorozott hadsereg működött, az 1990-es évek elején már csak mintegy 100.000 főt soroztak évente, 2004-ben pedig ez már alig volt több mint 12.000 fő. A létszám csökkenésével fokozatosan csökkent a kötelező szolgálat időtartama is, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a honvédség technikai eszközei egyre modernebbek lettek, a szakszerű kezelésükre való felkészítés akár több évet is igénybe vehet. Az átállást szintén megkönnyítette, hogy az 1990-es évek végétől megjelent a szerződéses katonai szolgálat vállalásának lehetősége, és 2004-ig párhuzamosan működött a két rendszer. Másfél évtizede pedig már csak önkéntes alapon működő, professzionális, hölgyeket és férfiakat egyaránt soraiban tudó hadseregről beszélhetünk, a katonák pedig folyamatosan bizonyítják rátermettségüket mind a hazai, mind a nemzetközi feladatok, külföldi missziók végrehajtása során.

 

- Ahogy említette, nem egyik napról a másikra kellett pótolni a „kieső” sorállományt. Ennek ellenére a toborzó rendszer számára bizonyára nem kis kihívást jelentett és jelent napjainkban sem a megfelelő utánpótlás folyamatos biztosítása.

 

- Az önkéntességre való átállás óta a haderőnek nemcsak a kiképzéseken, hanem a munkaerőpiacon is helyt kell állnia, munkáltatóként reagálnia kell az egyre érzékenyebb társadalmi igényekre és a munkaerőpiac változásaira, amely komoly kihívást támaszt felénk. Ezen kihívásoknak megfelelve a toborzó katonák folyamatosan keresik az új eszközöket, igyekeznek minden lehetőséget és fórumot kihasználni arra, hogy a lakosságot minél szélesebb körben tudják informálni a Magyar Honvédségben vállalható szolgálati lehetőségekről. Büszkén mondhatom, hogy a debreceni Toborzó Iroda megnyitása óta 22 katonai alakulathoz közel 2500 fő szerződéses katona bevonulására és több mint 1000 fő önkéntes tartalékos katona szerződéskötésére került sor megyénkből, a honvédtiszti, az altiszti, illetve a pilótaképzési programra pedig összesen több mint 1200 fő jelentkezett. Ha csak az elmúlt éveket nézzük, akkor is azt látjuk, hogy évről-évre nő a katonai szolgálatot vállalók létszáma, az idei évben például már közel van a 400 főhöz azok száma, akik valamelyik szolgálati forma kapcsán szerződést kötöttek a Magyar Honvédséggel.

 

- Kik jelentkezhetnek katonának, milyen feltételekkel vállalhat manapság valaki katonai szolgálatot?

 

- Katonai szolgálatra minden 18. életévét betöltött, büntetlen előéletű, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy jelentkezhet, aki legalább alapfokú végzettséggel és kellő elhivatottsággal rendelkezik. A jelentkezőknek pedig szolgálatformától függően alkalmassági vizsgálaton kell részt venniük.

- Ezek szerint többféle szolgálatformára is lehet Önöknél jelentkezni?

 

- A Magyar Honvédség jelen pillanatban hivatásos, szerződéses és tartalékos katonákból, valamint honvédelmi alkalmazottakból tevődik össze. A katonai szolgálatformák közül a hivatásos és a szerződéses katonai jogviszony jelenti nálunk az állandó, napi munkaviszonyt, amikor a katona a Magyar Honvédség valamelyik alakulatánál, egy meghatározott munkakört lát el havi fizetésért. Szükség esetén gyakorlatokon vesznek részt, határvédelmi feladatokat látnak el, illetve külföldi misszióban szolgálnak. A tartalékos viszony ezzel szemben azoknak szól, akik tanulmányaik vagy meglévő munkahelyük mellett szeretnének részt vállalni honvédelmi feladatokban. A 2017-ben bevezetett legújabb szolgálati ág, az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat például azoknak jelenthet nagyon jó megoldást, akik bár érdeklődnek a honvédség iránt, de még nem biztosak abban, hogy számukra megfelelő ez a hivatás, vagy esetleg vonakodnak huzamosabb ideig lakóhelyüktől távol lenni. Feladatuk többek között veszély- és katasztrófahelyzetben (pl. árvízi védekezés) történő igénybevétel, rendezvénybiztosítási, toborzási, illetve különböző díszelgési feladatok ellátása. A területvédelmi tartalékosok felkészítése éves szinten húsz napot vesz igénybe, amely a katona elfoglaltságától függően akár hétvégére is eshet. Ez a felkészítés, illetve a tartalékosok alkalmazása a lakóhelyéhez legközelebb, lehetőség szerint alapvetően helyben történik a járásban. A tartalékos rendszer kapcsán mindenképpen szeretném kiemelni, hogy a megyéből eddig szolgálatot vállalóknak körülbelül a fele iskolai tanulmányokat folytató középiskolás vagy egyetemi hallgató volt a szerződéskötésük idején.

 

- Az talán nyugodtan kijelenthető, hogy a katonai pálya izgalmat és kihívást nyújt, ami már önmagában is kellő vonzerőt jelenthet a nem hétköznapi munkát keresőknek. De másért is megéri felvenni az egyenruhát?

 

- A fentieken túl véleményem szerint az egyik legfontosabb tényező, hogy a Magyar Honvédség az ország egyik legnagyobb munkáltatója, amely kiszámítható jövőt és biztos megélhetést kínál, ahol az egyén tehetségétől, hozzáállásától és kitartásától függ, hogyan alakul a pályafutása. A hivatásos és szerződéses katonák havi juttatása az elmúlt években folyamatosan növekedett, ma már egy érettségivel rendelkező legénységi katona kezdő alapilletménye meghaladja a bruttó 275.000 forintot. Magasabb iskolai végzettséggel, nyelvtudással további kiegészítésekre számíthat a katona, az évek előrehaladtával pedig elismerjük a seregben eltöltött éveket. Erre épül rá az igen kedvező, kibővített lakhatási támogatás, az ingyenes katona-egészségügyi (csapatorvosi-, fogorvosi- és szakorvosi) ellátás, a kedvezményes üdülési lehetőség, a sport- és kulturális szolgáltatások, a családalapítási támogatás, a kedvezményes étkeztetés és az utazási költségtérítés. Emellett a – megfelelő kiképzéseket követően – a katonák részt vehetnek a Magyar Honvédség külszolgálati feladatainak végrehajtásában, melynek révén extra jövedelemre tehetnek szert. Kiemelném még, hogy kevés olyan munkahely létezik, ahol a munkavállalók fizikai és egészségügyi helyzetével, életminőségével olyan magas szinten foglalkoznának, mint a honvédségnél, hiszen a sereg rendszeres ingyenes egészségügyi szűrésekkel kiemelt figyelmet fordít a katonák egészségi állapotára. A tartalékos katonáink rendelkezésre állási díjban, illetve tényleges szolgálatuk utáni illetményben részesülnek, valamint a tanulmányokat folytató tartalékosok ösztöndíjra is pályázhatnak.

 

- Már csak egy utolsó, ám annál fontosabb kérdés maradt hátra. Hol lehet jelentkezni katonának?

 

- A toborzó irodák folyamatosan várják a katonai pálya iránt érdeklődőket a megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálatokon. Debrecenben személyesen a Péterfia u. 58/a szám alatt vagyunk megtalálhatók. Jelentkezni a Kormányablakoknál kijelölt ügyintézőknél vagy akár online, a www.iranyasereg.hués a www.hadkiegeszites.hu internetes oldalakonis lehet. Az Irány a sereg weboldal, a Magyar Honvédség karrieroldala, ahol mindenki választ kaphat a katonai szolgálati formákkal kapcsolatos kérdésére.

 

Smidróczki Róbert főhadnagy

              


Eseménynaptár

Előző2020 szeptemberKövetkező
H K Sz Cs P Sz V

123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930Statisztika

 Látogatók:
Ma: 425
Összesen: 3383395

Oldal Letöltések:
Ma: 425
Összesen: 3619339

Online látogatók:
Most: 1
Rekord: 187

Utolsó látogatás:
2020.09.30 19:46

Belépés

Felhasználónév:

Jelszó: Jegyezz meg!


Elfelejtett jelszó